Willem Witjes   (1884-1962)

  • Winter langs de Rijn                       VERKOCHT
  • Olieverf op doek, 32 x 56 cm

  • Titel op spanraam
 
  • Voluit gesigneerd r.o.
Jan Willem Hendrik Witjes werd in 1884 in Den Haag geboren en hij overleed in 1962 in Den Bosch. Woonde en werkte in Den Haag en vanaf 1940 in Nederhemert. Maakte reizen naar ItaliŽ, Amerika, Canada, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje. Leerling van de Akademie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Volgde aanvankelijk een opleiding als glazenier en werd later kunstschilder. Witjes kreeg gedurende drie jaar ( 1915-1917) de Koninklijke subsidie en hij was kunstschilder, kunstnijveraar en glazenier.

Schilderde, tekende, aquarelleerde, etste en lithografeerde landschappen, figuren ( naakten ), stadsgezichten, stillevens en werd vooral bekend door zijn sneeuwgezichten.

Willem Witjes heeft meegewerkt aan de restauratie van het Koninklijk Paleis aan het Lange Voorhout in Den Haag. Hij wordt gezien als een belangrijk Nederlands kunstschilder. Hij maakte in opdracht een serie schilderijen van de Zuiderzeewerken.

Werk van Willem Witjes is o.a. opgenomen in de collecties van het Gemeente museum Arnhem, het Noord Brabants museum in Den Bosch en in de Rijkscollectie.


 

Ga terug