Cornelis Vreedenburgh  (1880-1946)

 

Cornelis Vreeedenburgh werd in 1880 in Woerden geboren. Van zijn vader die een schilderbedrijf had kreeg hij zijn eerste teken- en schilderslessen. Deze werden aangevuld met lessen van de schilder G.J. Roermeester en in een latere periode wist hij zich te verbeteren door raadgevingen van W.B. Tholen en P. Arntzenius. Gedurende de jaren die hij bij zijn vader doorbracht, trok Cornelis er met zijn boot graag op uit om zich op het water te bekwamen in het schilderen.

Samen met de schilder Tholen trok hij er regelmatig op uit om de binnenwateren en rivieren te schilderen. Eveneens op de kaag en langs de Zuiderzeekusten waren zij te vinden. Het is logisch dat Vreedenburgh een voorliefde kreeg voor het waterlandschap. De wijde, open plassen van Loosdrecht met de witte zeilen heeft hij vele malen vastgelegd. In Noorden en Hattem zag hij het landschap weer omringd door water.

Na zijn huwelijk met de schilderes M. Schotel, verbleef het echtpaar enkele jaren in het toen onbekende St. Tropez. Terug in Nederland vestigden zij zich eerst in Hattem en vervolgens in 1919 in Laren. In 1920 was het Cornelis Vreedenburgh die koningin Wilhelmina mocht rondleiden langs de ateliers van enkele schilders. Het gooi vormde een ideale uitvalsbasis voor zijn veelvuldige bezoeken aan Amsterdam, de stad die hem bleef trekken. Vreedenburg maakte ook reizen naar Palestina. Op deze reizen maakte hij een ongelooflijk aantal schetsen en studies in aquarel en olieverf. Hij voelde het onbekende land goed aan en hij heeft er schilderijen gemaakt waarin men de bijbelse sfeer gewaar wordt.

In laren maakte hij diverse tekeningen en schilderijen waaronder de bekende werken “de Larense kermis”, en “het kroegje”.Dit in 1921 vervaardigde schilderij toont het interieur van dit toen druk bezochte etablissement van het hotel Hamdorff, waar voornamelijk de Larense en Blaricumse schilders elkaar ontmoetten.

Van Cornelis Vreedenburgh zijn ook enkele meesterlijke stillevens bekend. In 1937 kocht koningin Wilhelmina twee schilderijen van Vreedenburgh. Een van deze werken is in de oorlog door de bezetter afgevoerd en is nooit meer te achterhalen geweest. Zijn eerste inzending bij “Arti” werd bekroond met de Willem van Collen prijs. Met zijn eerste inzending bij “Pulchri' werd hij door niemand minder dan Willem Maris gelukgewenst. Al zijn schilderijen werden op een na verkocht. Verder ontving hij drie jaar achtereen de Koninklijke Subsidie.

Toen Cornelis zijn 60 ste verjaardag vierde was hij lichamelijk niet meer de oude. De ziekte van Parkinson bemoeilijkte het hem deel te nemen aan het sociale leven, maar erger nog, het belemmerde hem zijn werk, zijn liefste bezigheid, uit te oefenen. Op 66 jarige leeftijd is Cornelis Vreedenburgh overleden.

 

Ga terug