Hobbe Smith (1862 - 1942)

  • aardappels rooien
  • Olieverf op doek, 54 x 45 cm                EUR 1800,-
  • gesigneerd l.o Hobbe Smith
Hobbe Smith: Witmarsum 1862-Amsterdam 1942

Hobbe Smith werd in 1862 in Witmarsum geboren als zoon  van een huisschilder. In 1875 trok hij naar Amsterdam, om bij een steendrukker in de leer te gaan. Door een collega leerde hij diens broer, Johan Brakensiek kennen, die hem tekenlessen gaf. Na een ontmoeting met de directeur van het Rijksprentenkabinet, mr. A.D. de Vries, die hij een met verf van zijn vader vervaardigde kopie van de stier van potter wilde aanbieden, bleek deze  bereid de kosten voor een verdere scholing van Hobbe Smith te dragen.

Voor fl. 15,- per jaar kon hij de lessen op de Quelliniusschool gaan volgen. Na twee jaar liet Smith zich inschrijven bij de Rijksacademie. Weer droeg De Vries de lasten, die nu fl. 100,- per jaar bedroegen. Toen enkele jaren later een koninklijke subsidie werd verstrekt, kon hij redelijk onbezorgd verder studeren, en rondde hij zijn studie af aan de academie in Antwerpen. Arthur Briet en Eduard Frankfort waren daar zijn mede leerlingen.

De bescheiden aard van Hobbe Smith was een belemmerende factor om door te dringen in de kunsthandel. Pas na een expositie in Den Haag, in 1902, die geheel aan zijn werk was gewijd, kreeg hij naamsbekendheid.

Het werk van Smith was zeer divers. Hij schilderde, tekende en etste zee-, rivier- en stadsgezichten, landschappen, bloemen, binnenhuizen, schepen, molens, soldaten- en historiestukken, stillevens en portretten.

Hij was lid van “Arti et Amicitiea” in Amsterdam en van “Pulchri Studio” in Den Haag.

Ga terug