Johan Frederick Cornelis Scherrewitz (1868-1951)


  • heidelandschap met schaapskudde
  • olieverf op doek, 35 x 53 cm                
  • voluit gesigneerd, l.o.
  • vergelijkbare afbeelding opgenomen in de monografie van Scherrewitz
  • EUR 2200,-

  • terugkerend vee
  • olieverfop paneel,      31 x 41cm                      Prijs op aanvraag

Johan Frederik Cornelis Scherrwitz: Amsterdam 1868-1951 
Woonde en werkte achtereenvolgens in Amsterdam, Laren, Haarlem en Hilversum. Hij was leerling van de bekende Haagse School schilder Geo Poggenbeek en schilderde vooral landschappen met vee en boerenpaarden. Veel van het werk werd geŽxporteerd naar Engeland en de VS. Tot op hoge leeftijd bleef Scherrewitz schilderen in de stijl van de Haagse School. Werken bevinden zich o.a. in de Rijkscollectie en in het Rijksmuseum Twente.

 

bron: De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum.
 
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Scherrewitz fulltime in de effectenzaak van zijn vader zou gaan werken, maar na enig verzet kreeg hij toestemming  om op zondagochtend schilder- en tekenlessen te nemen bij tekenleraar Velsen. Later was hij ook nog leerling van G.J.H. Poggenbeek en schilderde hij vooral landschappen met vee en boerenpaarden. Wellicht zat het tekenen hem wel in het bloed want zijn moeder was van Franse afkomst en de genreschilder Renou kwam uit die familie. Zijn vader zag in dat hij nooit een goeie effectenman zou worden en zo kreeg hij toestemming om er met zijn schilderskist op uit te trekken.
 
Scherrewitz maakte honderden studies van o.a. de achterhoek, maar ook in Overijsel, Brabant, maar vooral in Heeze en Leende, waar ook Jacob Ritsema werkte, liet hij zich inspireren. De stille bossen van de Lage Vuursche en Wolfheze, de begroeide duinen langs de Noordzee, de heide met schapen en de weilanden met koeien en paarden. Scherrewitz bezocht ze veelvuldig en zocht het blije in de natuur dat hij met een elegant gebaar in vaak grote nauwkeurigheid weergaf.

Ga terug