Dirk Nap (1908-1983)

 
  • Stilleven met een glazen fles en een bos Centaurea in een tinnen vaas

  • Olieverf op doek, 50 x 60 cm, in een orginele houten lijst.
  • Gesigneerd Dirk Nap r.o.                         VERKOCHT
  • Herkomst; particuliere collectie Bergen, direct gekocht van de kunstenaar
 

Dirk Nap werd in 1908 in het Noord-Hollandse kooldorp Langedijk geboren. Al vroeg voelde hij de drang kunstschilder te worden. Zijn ouders hadden maar weinig op met dat idee en drongen er op aan dat hij in ieder geval in zijn eigen onderhoud zou moeten kunnen voorzien. Zo kreeg hij na lang aandringen toestemming van zijn ouders om de tekenakte te halen, zodat hij altijd nog als tekenleraar aan de slag kon gaan.  Door zelfstudie behaalde hij de lagere akte, waarna hij toegelaten werd  tot het vierde jaar aan de Amsterdamse Rijks Academie. Onder leiding van professor Huub Luns behaalde Dirk Nap in 2 ˝ jaar zijn MO akte.

Van aanvang af vestigde Nap zich als vrij kunstenaar en dat is hij een groot deel van zijn leven gebleven. Graag sprak hij met anderen over kunstgeschiedenis en al snel kwam de ware pedagoog in hem naar boven. Hij had er veel plezier in om zijn kennis en vaardigheden met anderen te delen en aan anderen over te dragen. In Alkmaar vestigde Dirk Nap een tekenschool die binnen een korte tijd een grote bekendheid kreeg. Deze school leidde voor verschillende akten op en had een door de jaren heen een zeer hoog slagingspercentage

Nap schilderde vooral figuren, stillevens, landschappen en bloemen, behoorde tot de oprichting van de kunstenaarsvereniging “Doorwerken”. Zijn bloemstillevens kenmerken zich door een juiste weergave. Zijn werk is naturalistisch, maar het is opvallend dat het een grote innerlijke rust en een uitstekend compositievermogen en een bekwaam vakmanschap verraden.

D.A. Klomp schreef in de Alkmaarder Courant van 6 augustus 1942 naar aanleiding van een tentoonstelling van het werk van Dirk Nap;  wie er van houdt om des morgens, ook bij triest weer, de illusie te hebben, van de stralende zomerzon, doet er goed aan zich het bezit te verzekeren van een bloemstilleven van Dirk Nap.

Dirk Nap overleed in 1983 in Alkmaar.