Hein Auke Kray (1901 - 1995)


  • zomereik bij Laren
  • olieverf op paneel, 40 x 60 cm
  • gesigneerd, gedateerd 1966 r.o. annotatie Midlaren
  • herkomst: door de vorige eigenaar voor fl.250,- direct bij de kunstenaar gekocht
  • EUR 400,-

Hein Kray was een leerling van Jean Krans en van Eduard Houbolt. In Groningen studeerde hij medicijnen, maar hij voltooide de studie niet. In 1933 behaalde hij een akte LO-tekenen. Tot 1966 woonde hij, met een paar onderbrekingen in Groningen en Den Haag, in Assen. In dat jaar trok hij naar Zuidlaren, waar hij, en dat kon niet uitblijven, een prachtige tekening maakte van Berend Botje. Hein Kray schilderde, tekende in inkt en pastel, aquarelleerde, etste, lithografeerde, boetseerde, illustreerde, ontwierp tekenmethodes voor het onderwijs en beoefende bovendien de kunstnijverheid. Kray  ontwikkelde een eigen stijl; naturalistisch, iets impressionistisch, met de benadering van de natuur als ideaal.

Voor de boeken die zijn vrouw schreef maakte hij bandontwerpen. Met haar maakte hij samen jarenlang een stripverhaal voor de krant: zij schreef de tekst, hij maakte de tekeningen. In de jaren 20 maakte hij veel politieke prenten voor het blad “de houten pomp”. Behalve in Groningen en Friesland gaf hij tekenlessen in Assen, Hoogeveen en Klazienaveen.

Kray tekende verschillende kerken in Drenthe en werkte verder veel in de omgeving van Assen. Een schilderij van de Zuidlaardermarkt  omstreeks 1200 met ongeveer dezelfde afmetingen als de platen van Isings getuigt van zijn bewondering voor deze historieschilder.

Kray schilderde het liefst naar de natuur: landschappen met bomen, oude schuren, hunebedden, de hei, een zandverstuiving. Zoals ik schilder, zei hij, hebben eeuwen voor mij de grote meesters het ook gedaan. Met die uitspraak wilde hij zich overigens niet op een lijn stellen met deze grote meesters, daar stond zijn grote bescheidenheid borg voor.

Jarenlang exposeerde hij, samen met onder andere Evert Musch, in de zomermaanden in het gymnasium in Assen. Zondagse bezoekers vonden dan openplekken tussen de aan de wand hangende doeken. Op die plek had een de werken van Hein Kray gehangen. Hij verwijderde ze op zaterdagavond en bracht ze op maandagmorgen terug. Handel was best, moest de kunstenaar gedacht hebben maar niet op zondag.

Hein Kray was medeoprichter van de Drentse Schilders. Hij bracht de laatste jaren van zijn  leven in het verzorgingshuis de Slingenborgh in Assen door.

Ga terug