A.G. Hulshoff Pol (1883-1957)

  • Schilderij wordt op dit moment professioneel gereinigd
  • Avondlandschap met boerderij aan het water
  • olieverf op triplex paneel, 60 x 80 cm
  • voluit gesigneerd r.o.                           VERKOCHT
  • Papier op achterzijde met onleesbare titel en datering 1944
  • Ondergaande zon bij Kortenhoef
  • olieverf op board, 40 x 60 cm, geplaatst in een nieuwe lijst
  • voluit gesigneerd ro. En gedateerd 1952                              VERKOCHT
  • en verso; titel, opnieuw gesigneerd met adres te Hilversum. label met een bespreking van de ere tentoonstelling bij Hamdorff in de blad “de Bel” van mei 1953

Albertus Gerhard Hulshoff Pol werd in 1883 in Hengelo geboren. Zijn ouders waren niet al te blij met zijn keuze voor het schildersvak. Daarom volgde hij onder zeer sterke druk van zijn vader eerst de 3 jarige HBS te Deventer een aansluitend de Handelsschool in Utrecht. Hij woonde en werkte in Hengelo, Amsterdam, Haarlem en Laren. Maakte een studiereis naar Venetie. Hulshoff Pol was een leerling van de Rijks Akademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam o.l.v. C. L. Dake en professor H.J. Wolter. Hij was echter vooral leerling van A.M. Gorter, die een grote invloed op zijn werk heeft gehad en waarmee hij veelvuldig de natuur in trok om te schilderen. Zijn landschappen met statige en vaak kale bomen doen sterk aan het werk van Gorter denken.

   

In 1905 leert Albert Hulshoff Pol de schilder Piet Mondriaan kennen. Mondriaan logeert regelmatig voor langere perioden bij de familie Hulshoff Pol, die in Oele in Twente woont. Dat jaar brengt Mondriaan de winter in Oele door, waar hij zijn serie avondlandschappen schildert. Ook in de zomer van 1907 logeert Mondriaan bij de familie Hulsthoff Pol.

Hulshoff Pol woonde gedurende een langere periode in het Gooi. Hier ontwikkelde zijn talent zich door zijn vriendschap met Modriaan. Ook met Mondriaan trok hij veel het land in om te schilderen. Samen met een groep Gooise medeschilders zetten hij zich af tegen de toenemende oppervlakkigheid binnen de Larense School. De groep streefde naar een kunst waarin het geestelijk aspect voorop stond. Deze stroming werd ook wel idealistische kunst of ideeischekunst genoemd.

 

Hulshoff Pol schilderde en  tekende landschappen, interieurs, figuren, portretten en stillevens. In het Gooi schilderde hij graag in Laren, Kortenhoef, Loosdrecht en Hilversum. Zijn beste doeken, werden geschilderd met een breed gebaar, een krachtige zwaai, vlug en jachtig. Hij was lid van diverse schilders genootschappen, o.a. Arti et Amicitiae en van St. Lucas te Amsterdam. Hij verkreeg de gouden medaille van koningin Wilhelmina en de Willem van Collen prijs. Gaf les aan B.J. Kruijne, Jan Rijlaarsdam, J.G. Siemer en J.C. Speets.

 

Werk van Hulshoff Pol is o.a. opgenomen in de Rijkscollectie, het Centraal Museum in Utrecht, het Singer Museum in Laren en in het Goois museum te Hilversum.

Ga terug