Cor Holthuysen (1930)


  • botter HD117 op een woelige Noordzee
  • olieverf op paneel, 30 x 40 cm
  • voluit gesigneerd, rechts onder
  • VERKOCHT

Cor Holthuysen, geboren in 1930, was een  maritiem kunstschilder. Op 17 jarige leeftijd kwam hij als dienstplichtige in Den Helder aan. Hier zou hij blijven wonen en werken. Hij diende bij de Koninklijke Marine en maakte verschillende reizen haar Nederlands Indie.  Hij bewonderde het werk van de toen al bekende Helderse zeeschilder Haaike Abraham Jaarsma (1881-1974) zeer. in de 50er en 60er jaren zou Jaarsma zijn mentor worden. Hijwas net als Jaarsma behoorlijk eigenwijs, een eigenschap die bij schilders lijkt te horen.

Holthuysen schilderde aanvankelijk veel zeeŽn en maritieme taferelen. Na familiebezoek aan Zuid Afrika hield hij zich ook bezig met het schilderen en pastelleren van wilde dieren. tijgers, leeuwen etc. Cor bleef uiteindelijk vooral een zeeschilder. Hij is lid geweest van de Noorderkunstkring.  Aan de Polderweg in Den Helder, waar hij woonde  had hij vele jaren een kleine galerie met zijn eigen werken.

Exposities vonden regelmatig plaats in o.a. Het Helderse stadhuis. Het werk van Cor Holthuysen is o.a opgenomen in de  collecties van het Marine Museum en van het Nationaal redding Museum.

Ga terug