Gouda, Kon. Hol. Pijpen- en Aardewerkfabr.Goedewagen (1779)

 Plateel schotel

  • Ronde schotel met smalle opstaande rand

  • Favorite, 875

  • Veelkleurig décor op zwart fond

  • Diameter 31 cm

  • puntgaaf en gemerkt

  • VERKOCHT
1779
Dirck Goedewaagen wordt opgenomen in het Goudse pijpenmakersgilde. Toeback, meegebracht door de schepen van de VOC, wordt steeds meer gerookt. Later zal zijn kleinzoon Pieter, ook pijpenmaker, verliefd worden op een dochter van de familie De Jong en met haar trouwen.

1853
Pieter Goedewaagen koopt 'De Star' van zijn schoonvader Aart de Jong. Het is de basis van het huidige Goedewaagen-concern. Er volgen nog meer overnames van vooral kleine Goudse pijpenmakerijen, waardoor Goedewaagen zich ontwikkelt tot de grootste pijpenfabrikant van ons land.

1923
 Door de overname van het Amsterdamse 'De Distel' haalt Goedewaagen uitstekende vakmensen in huis. Jugendstil en Art Deco-vormen en decors worden in productie genomen. De Jugendstil-modellen van de wereldberoemde ontwerper Bert Nienhuis worden 'Klassiekers'. Het zijn jaren van internationale roem, ook dankzij de prachtige ontwerpen van onder andere Willem Hendrik van Norden en Carel Adolph Lion Cachet. Tegeltableaus gemaakt voor de scheepvaart lijnen van de Maatschappij 'Nederland', de koninklijke Paketvaart Maatschappij en de Java -China-Japan Lijn zijn pronkstukken in Art Deco-stijl. In de jaren dertig (Nieuwe Zakelijkheid) ontwikkelt Goedewaagen zich tot een vooraanstaand serviezenfabrikant .