Gerbrand Frederik van Schagen (1880-1968)

  • Bij Giethoorn, boerderij met eenden aan een vaart

  • olieverf op doek, 40 x 70 cm                             VERKOCHT
  • gesigneerd voluit l.o en gedateerd 1941

  • herkomst; particulier bezit

  • polderlandschap met een visser aan een vaart
  • olieverf op doek, 35 x 60 cm in een barokke lijst                       VERKOCHT
  • voluit gesigneerd en gedateerd 1929
  • herkomst; particuliere collectie, in 1930 direct van de kunstenaar gekocht door de vader van de vorige eigenaar.
Gerbrand Frederik van Schagen, werd op 7 maart 1880 in Den Haag geboren. Aanvankelijk begon hij in het vak van zijn vader als huis- en decoratieschilder. Hij volgde zijn opleiding aan de ambachtschool voor Decoratie, Hout- en Marmerschilderen. Verder kreeg hij tekenlessen van de ook in Laren gewerkt hebbende W.L. Bruckman. Hij vervolgde zijn avondschoolopleiding tot kunstschilder aan de Haagse Akademie voor Beelden Kunsten.
 
In zijn vrije tijd trok hij er vroeg in de ochtend op uit om in de natuur te schilderen. In 1911, na het overlijden van zijn vader, trok hij zich uit de zaak terug en legde hij zich volledig toe op het kunstschilderen. Tot vlak voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog werkte hij vrijwel uitsluitend voor de kunsthandelaar Biesing. In de periode daarna schilderde hij alleen voor zich zelf en vond hij tal van kopers voor zijn werk.
 
Hij schilderde, aquarelleerde en tekende voortreffelijk landschappen, aanvankelijk in de trant van de Haagse School, maar naderhand in een eigen impreesionistische stijl.
 
In 1916 hield  Van Schagen zijn eerste expositie in Den Haag. In 1918 vestigde hij zich in Laren en werkte hij in het Gooi, Zuid Limburg, Zierikzee, Veere, Enkhuizen, Hoorn, Leeuwarden en Giethoorn. Buiten Nederland werkte hij o.a. in Brugge, Parijs en in Zuid-Frankrijk.
 
In 1930 hield hij een grote tentoonstelling bij Kleykamp in Den Haag, waar H.M. de Koningin-Moeder een schilderij van hem aankocht. Verder exposeerde Van Schagen zelfstandig in Laren, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Breda, Almelo en Hengelo.
 
Hij was lid van de vereniging Arti et Amcitae, St. Lucas, de Vereniging voor Beeldende Kunstenaars en van de Gooise schildersvereniging.
 
Van Schagen overleed in laren op 4 oktober 1968.
 
Werk van Van Schagen is o.a. in bezit van het Singer museum in Laren en in de Rijkscollectie.

Ga terug