Jacob Eriks (1895-1965)
  • Zuid-Limburg, landschap met korenveld
  • Olieverf op doek, 40 x 60 cm              VERKOCHT
  • Gesigneerd
  • duinlandschap met een lijster op een tak van een lijsterbes                           
  • olieverf op doek, 50 x 70 cm, geplaatst in nieuwe lijst
  • gesigneerd Jac Eriks, r.o.                             VERKOCHT  
  • herkomst; particulier bezit
Jacob "Jac" Eriks werd in 1895 in Amsterdam geboren. Hij overleed in 1965 in Laren. Hij was leerling van de Amsterdamse Tekenschool voor Kunstambachten. Na de tekenschool te hebben doorlopen kreeg hij een betrekking als decorschilder in de stadsschouwburg. Op aanraden van Breitner werd Jac Eriks in 1923 ingeschreven aan de Rijks Akademie te Amsterdam, o.l.v. August Allebe en Antoon Derkinderen. Als kroon op zijn studie werd hem in 1923 de Rijkssubsidie voor jonge beeldende kunstenaars toegekend. Van Derkinderen kreeg hij zijn voorliefde voor muurschilderingen en monumentale kunst mee.
 
Hij kreeg vaak monumentale opdrachten, waarin hij bijbelse taferelen verwerkte. Zelf was hij een diep gelovig mens. In zijn vrije werk, dat hij liet zien bij Snt. Lucas en "Laren-Blaricum"  hanteerde hij de formule als bij de wandschilderingen. De pastel kleuren en de idyllische enscenering geven zijn landschapthema's een verholen symboliek.
 
In 1924 vond hij een atelier in Laren aan het Koloniepad, waar hij tot zijn huwelijk in 1928 een waar kluizenaarsleven leidde. Hij was een zeer eenzelvig mens en kreeg aanvankelijk nog veel opdrachten voor muurschilderingen in openbare gebouwen en kerken. Zo is ook de trouwzaal van het gemeentehuis in Huizen door Jac Eriks van een schildering voorzien. Voor zijn landschappen werkte hij eerst in de naaste omgeving van het Gooi, maar voor nieuwe inspiratie trok hij steeds verder weg. Zo schilderde hij in Giethoorn, Twente en Limburg.
 
Ook verwierf hij erkenning als portretschilder. Na opdrachten van particulieren volgden de opdrachten voor het maken van portretten van meerdere hoogleraren, o.a. van prof. Hugo de Vries, Prof. dr. J. Waterink en Prof. J. Severijn. Portretten van Koningin Juliana kregen een plaats in verschillende raadszalen van gemeentehuizen, o.a. in Barneveld, Hattum, Hoogeveen en Huizen. Eriks werkte het meest in olieverf op doek. Toch zijn er ook geŽtste portretten en vooral kinderportretjes in pastel.
 
Jarenlang was hij penningmeester en van 1945 tot 1960 voorzitter van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Als waardering voor het vele werk dat hij al die jaren voor de vereniging deed, werd hij in 1960 benoemd tot erelid.
  
bron; De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Ga terug