Clara Colnot  (1918-2003)

  • Bergen, een zomeravond aan de Voert
  • olieverf op doek, 70 x 80 cm                VERKOCHT
  • voluit gesigneerd en titel op spanraam
  • herkomst; particulier bezit

Clara Maria Colnot, werd in 1918 in Bergen geboren. Zij was een dochter van de Bergensche School schilder Arnoud Colnot en een zuster van Karel Colnot. Zij woonde en werkte in Bergen, Amsterdam en Zwolle. Vestigde zich vervolgens weer in Bergen. Zij schilderde, aquarelleerde en tekende ( ook met pen ). Behoorde tot de medeoprichters van het K.C.B. te Bergen.

Clara Colnot behoorde tot een jongere generatie Bergense schilders, die mede ge´nspireerd raakten door het werk van de oudere generatie van de Bergensche School. Tot deze groep behoorden o.a. ook Jaap Min, Dirk Breed, Dirk Vis, Dirk Trap, Nico Berkhout, Jaap Sax en haar broer Karel Colnot. Allen ontwikkelden in de loop der jaren een eigen stijl. Het werk van Clara Colnot uit de veertiger een vijftiger jaren doet sterk denken aan dat van haar vader Arnoud Colnot. In de zestiger jaren werd haar pallet steeds lichter en ontwikkelde zij haar eigen expressionistische stijl.  

In het boek De Bergensche School, van D. A. Klomp uit 1943, wordt in het hoofdstuk Een groep jongeren, gemeld dat Clara Colnot bovenal uitmuntte in het schilderen van dieren, waarvoor zij een grote voorliefde zou hebben gehad.

Clara Colnot overleed in 2003 te Alkmaar.

Ga terug