Cornelis de Bruin (1870-1940)

 

Cornelis de Bruin is een buitengewoon productieve schilder geweest die daarnaast als plateelschilder en keramist minstens zo veel naam heeft gemaakt. Hij is o.a. jarenlang artistiek leider geweest bij plateelbakkerij "de Distel" in Amsterdam, later bij de Dordtse Kunstpotterij te Dordrecht en plateelbakkerij Delft.

Tussen deze bedrijven door verbleef hij meer dan eens langere tijd in Duitsland als ontwerper op keramische fabrieken, o.a. bij Villeroy en Boch, waar hij prachtige serviezen maakte.

Hij ontving zijn opleiding aan de rijksacademie in Amsterdam bij August Allebe, diens leerlingen staan bekend om hun fraai geschilderde luchten, voor Cornelis geldt dat ook zeker.

Volgens Pieter Scheen schilderde hij vooral landschappen met daarin af en toe figuren. Daarmee wordt mijn grootvader aantoonbaar tekort gedaan, zoals ik overtuigend kan illustreren in het boek dat ik over hem maakte.

Hij schilderde veel landschappen op de Veluwe en in het Gooi, maar ook veel zeegezichten, schelpenvissers, zigeuners, zwervers, havengezichten en stadsgezichten, talrijke in Amsterdam, waar hij de laatste 17 jaren van zijn leven woonde. Wanneer hij zelf een schilderij goed vond signeerde hij het met Corns de Bruin ft ( fecit=heeft gemaakt ). Ook corns de bruin was nog goed, c. de bruin waren de broodschilderijen. Als hij het eigenlijk maar niks vond stond er van Wijck onder. Ook gebruikte hij de naam W. Hindenberg, waarschijnlijk met het oog op de Duitse markt. Verder hebben de gebroeders  Welt(h)er onder diverse namen menigmaal zijn niet gesigneerde werk van een door hen gekozen signatuur voorzien, dit ongesigneerde werk werd voor 5 a 10 gulden ingekocht. Ook Jan Kelderman heeft dat met regelmaat gedaan.

Heel veel werk is naar Amerika gegaan; Nederlanders, die emigreerden, namen een herinnering aan   hun oude vaderland mee naar hun nieuwe vaderland. Hij deed daarnaast nog veel ontwerpwerk voor o.a. Tuschinsky, de Synagoge in de Linnaeusstraat alsook de vrijmetselaarsloge in Amsterdam.

Bron; de kleinzoon van de schilder, de heer H. de Bruin

 

Ga terug