Adrianus Cyriacus Bleys (1895-1976)

  • bloemstilleven met anjers in een glazen vaas
  • 40 x 60 cm in een barokke lijst                 VERKOCHT                             
  • gesigneerd voluit l.o.
  • herkomst particulier bezit

De familie Bleijs kwam uit de omgeving van Rijswijk en vestigde zich in 1794 in Hoorn, waar Johannus Bleijs als chirurgijn werkzaam was. Johannus Coenraad  (Jan) Bleijs werd in 1868 in Hoorn geboren. Zijn zoon en leerling Adrianus Cyriacus Bleijs (Cyriacus) werd in 1895 in Amsterdam geboren.

Cyriacus en zijn vader Jan Bleijs werken veel samen. Hierbij werd Cyriacus sterk door het werk van zijn vader en leermeester, ge´nspireerd. Het is soms onduidelijk vast te stellen wie-wat schilderde. De familie Bleijs beschikt over twee schilderijen die duidelijk door de zelfde hand zijn gemaakt, maar het ene is door Jan gesigneerd en het andere door Cyriacus.

Cyriacus Bleijs overleed in 1976 in Beverwijk.

Aanvullende informatie ontvangen van de familie Bleijs

Van de heer Arne Bleijs, kleinzoon van kunstschilder Adri Bleijs en beheerder van het Bleijs familiearchief, ontvingen wij naar aanleiding van de misvatting dat veel werk gesigneerd met  Cyr Bleijs ten onrechte aan zijn overgroot vader Cyriabus Bleijs (1842-1912), wordt toegeschreven.

Het is al een tijdje een misvatting dat de schilder Cyriacus de architect Adrianus Cyriacus Bleijs zou zijn en worden schilderijen van Cyriacus (1895-1976) toegedicht aan zijn grootvader Adrianus.

Cyricus en zijn vader Jan werkten veel samen en het is soms zelfs onduidelijk wie wat schilderde. Wij beschikken over twee schilderen die duidelijk door dezelfde schilder gemaakt zijn, maar de ene is door Jan gesigneerd en de andere door Cyriacus. Cyriacus signeerde ook wel met Cyriacus, Cyr, Cyr Jansz of Cyriac Bleys. Om het eenvoudig te houden ook de zoon van Cyriacus Bleijs, ook genaamd Cyriacus (1937-2003), schilderde op dezelfde manier als zijn vader en signeerde ook met Cyriacus of Cyr Bleys.

Arne Bleijs, kleinzoon van kunstschilder Adri Bleijs, beheerder familiearchief.

Ga terug