Willy Bleys (1909-1978)

  • Zelfportret van de kunstenaar met een clown

  • Olieverf op doek, 59 x 49 cm           VERKOCHT             
  • Gesigneerd l.o. en gedateerd '61
  • duinlandschap                           VERKOCHT                          
  • aquarel, 40 x 50 cm, inclusief passe-partout en lijst, 63 x 71 cm
  • gesigneerd Willy Bleys, r.o. en gedateerd 1963
  • herkomst; particuliere collectie

De familie Bleijs kwam uit de omgeving van Rijswijk en vestigde zich in 1794 in Hoorn, waar Johannus Bleijs (1768-1815) als chirurgijn woonachtig was. Zijn zoon Adrianus Bleijs (1795-1876) kreeg een zoon Johannus (1816-1888), die werd in 1842 vader van Adrianus Cyrianus Bleijs. In het boek Nederlandse schilders in Parijs, door Adriaan Venema, staat op pagina 217 vermeld dat Willy Bleys eind van de jaren 20 in  Parijs woonde en werkte. In Nederland woonde en werkte hij naast Amsterdam ook in Arnhem, Hoorn en Bergen.

Adrianus Cyrianus Bleys werd bouwkundig opzichter te Hoorn en was de bouwmeester van onder andere de St. Cyrianus-kerk aan de grote Noord te Hoorn, verschillende kerken in het Westfriese land en van de St. Nicolaaskerk te Amsterdam. (t.o. het Centraal Station). Zijn beide zonen Jan en Adri Bleys werden bekende kunstschilders.

Van vader Adri erfde Willy Bleys, die in 1909 in Amsterdam werd geboren zijn talent en van hem kreeg hij al op zevenjarige leeftijd zijn eerste tekenlessen. Later volgde hij lessen bij Jan van Tongeren aan de Hendrick de Keyserschool te Amsterdam.

De schilder en etser Hendrik Weegewijs en Ruysbroek te Brussel, droegen beide bij tot de ontwikkeling van zijn talent. In 1935 vestigde Willy Bleys zich als zelfstandig kunstenaar te Amsterdam, waar hij in 1938 zijn eerste expositie hield. Zijn zwerversnatuur voerde hem naar vele plaatsen binnen Nederland en daarbuiten, waar hij niet alleen werkte maar ook menigmaal exposeerde. In Amsterdam vestigde hij zich aan de Koveniersburgwal nr 113, later verhuisde het gezin naar de Archimedeslaan 33.

Kleur is het wat de ogen het eerste boeit in de schilderijen van Willy Bleys, niet alleen in zijn landschappen en portretschilderingen, doch zelfs in zijn zwart/wit tekeningen. Het is hier alsof de zon gouden randjes op de dingen tovert; het is echter Bleys die aan het toveren is geweest. Zijn werk toont een neiging tot het anekdotische. Bleys tekende en schilderde graag volkstypen en eenvoudige mensen en maakte hen tot symbolen. Veel van zijn voorstellingen zijn geschilderd in een, traditioneel, academisch realisme. Op zijn best was Bleys bij het schilderen van zijn stillevens, waarbij hij de natuur, met een ruige toets, zonder enige bijgedachte naschilderde. Zijn stillevens munten uit door de krachtige vormuitdrukking, de kleurkracht en de zuiverheid van de kleurverhoudingen. In een voortdurende poging zijn uitdrukkingsvermogen te vergroten en te vernieuwen, heeft Willy Bleys een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan.

Hoewel de familienaam Bleijs was, signeerde Willy Bleijs met Bleys, met een y.

Ga terug