Reinier Sybrand Bakels (1873 - 1956)

  • Gezicht op Monnickendam              VERKOCHT
  • Olieverf op doek, 57,5 x 43,5 cm                        
  • gesigneerd r.o. en geannoteerd op het spieraam
Mr Dr Reinier Sybrand Bakels, zoon van de doopsgezinde dominee Pieter Simon Bakels, werd in 1873 geboren in Den Hoorn op Texel. Na zijn gymnasiumopleiding in Haarlem studeerde hij rechten in Amsterdam.

Op aanraden van zijn echtgenote Henriette van Wulfften Palthe, besloot hij op 30 jarige leeftijd zijn ambtelijke loopbaan op te geven en zich definitief aan de schilderkunst te wijden. Hij werd hiertoe in staat gesteld door een lening van zijn schoonvader, een Twentse textielfabrikant.

Met uitzondering van een korte onderbreking woonde Bakels in Den Haag. Van uit Den Haag trok hij er regelmatig op uit. Het merendeel van zijn oeuvre is ontstaan in grotere en kleinere havenplaatsen, zoals Maassluis, Monnickendam, Dordrecht, Amsterdam  en Enkhuizen. Ook de bij zijn woning gelegen vissershaven van Scheveningen was een geliefd onderwerp. Daarnaast werkte hij ook in Noord Brabant en in Overijssel.

Als schilder was hij autodidact. Hij schilderde vooral landschappen, stads- en havengezichten en portretten. Bakels heeft veel op Texel gewerkt. De gemeente Texel bezit een 12-tal olieverfschilderijen van hem.

Niek Welboren heeft in 1988 een Bakels-tentoonstelling gehouden in 'De Scholerie' met 18 Texelse werken. In 1991/92 werd een overzichtstentoonstelling georganiseerd door het Drents Museum in Assen. Bij die gelegenheid verscheen een uitgebreide catalogus, geschreven door Margriet Knol
zie KOM OP VERHAAL
-

 

Ga terug